Je nasycený tuk opravdu špatný?
Často diskutované téma. Jíst nasycené nebo nenasycené tuky? Přínosy mají obě skupiny a obě mohou způsobit také potíže. Lidé často řeší nasycený tuk nebo nenasycený tuk až při hubnutí.
Nasycené tuky
Nasycené tuky se vyskytují především v živočišných zdrojích, jako je maso, vejce a mléčné výrobky. Lze je však také nalézt v rostlinných zdrojích – třeba kokosový tuk.
Ne všechny potraviny obsahující nasycené tuky se v těle chovají stejně. Je rozdíl, když zkonzumujete kokosový olej, jehož tuk má řadu pozitivních vlastností a nasycený tuk ve zpracovaných potravinách (např. uzeninách nebo smažených potravinách), kde je společně s náloží soli, konzervačních látek, často cukru a trans-tuků.
Kde nasycené tuky mají přínos?
Bylo prokázáno, že nasycený tuk zvyšuje hladiny cholesterolu s vysokou hustotou lipoproteinů (HDL), což je typ „dobrého“ cholesterolu, který se pohybuje v krevních cévách a odstraňuje nahromadění plaku z tepen. Jedna studie provedená v Rakousku dokonce uvedla, že každé zvýšení HDL cholesterolu o 10 mg / dl by mohlo být spojeno se snížením rizika srdečních chorob o 2–3%
Nasycené tuky mohou také poskytovat ochranu před některými neurologickými poruchami. Pro začátek se ukázalo, že je prospěšný proti mozkové příhodě, další studie ukázala, že triglyceridy se středním řetězcem, které jsou druhem nasycených tuků (obsažené např. v kokosovém oleji), by mohly zlepšit paměť a rychlost reakcí u lidí s Alzheimerovou chorobou.
Nasycené mastné kyseliny mají vyšší bod zakouření než nenasycené mastné kyseliny (můžete je používat při vyšších teplotách, aniž by se chemická struktura narušila). Zato rostlinné oleje se mohou při vystavení vysokým teplotám rozkládat a oxidovat. Výměna rostlinného oleje za máslo, ghí nebo kokosový olej v určitých receptech může blokovat hromadění škodlivých volných radikálů způsobujících onemocnění.
Pozor na množství nasycených tuků (nejen při hubnutí)
Ale neznamená to, že se hned pustíme do neřízené konzumace másla a sádla! Jiné studie ukazují, že nasycené tuky by mohly mít také negativní dopad na zdraví kostí. Například studie z roku 2006 v Journal of Nutrition ukázala, že zvýšený příjem nasycených tuků může být spojen s nižší hustotou minerálů v kostech.
Takže:
Záleží na tom, v jakých potravinách nasycené tuky konzumujete. Pokud si dáte vejce, které kromě tuku obsahuje řadu dalších živin, je to rozdíl proti salámu, který obsahuje množství soli a konzervantů.
Je důležité udržovat jistou míru v konzumaci tuků celkově. Neškodí nasycené tuky, ale hlavně množství tuků, co zkonzumujete dohromady. Je důležité mít vyváženost, zařadit také kvalitní rostlinné tuky (olivový olej, avokádo, ořechy a semena).
Uvádí se, že 30% kalorického příjmu mají tvořit tuky celkově a 10% kalorického příjmu by měly tvořit nasycené tuky. Což při příjmu 2000 kcal denně je množství odpovídající 3 lžícím másla.
Čeho se tedy držet?
Takže nedělejte z nasycených tuků strašáka, ale konzumujte umírněně všechny tuky a z kvalitního zdroje.
Pokud vás problematika zajímá, tak např. v článku Is Saturated Fat Bad for Your Health? najdete odkazy na řadu lékařských zdrojů a studie zkoumající vliv tuků na zdraví.