Proč zelenina už dávno nestačí, abychom měli minerály a vitamíny?

19 Pro

Ovoce a zelenina mají tradičně pověst „nejzdravějších potravin“, především pro svůj vysoký obsah vitaminů a minerálů. Tato dobrá pověst ovšem v posledních letech značně utrpěla, když byly zveřejněny výsledky srovnávacích studií. Vědecké práce, které probíhaly od roku 1985 do roku 2002*, přinesly velká a dost nepříjemná překvapení.  Odhalily totiž obrovský úbytek vitaminů i minerálů v jednotlivých druzích ovoce a zeleniny, které konzumujeme s přesvědčením, že nám dodávají kompletní zásobu těchto důležitých látek. Nejmarkantněji je to vidět například u rajčat, u nichž se snížil podíl vápníku oproti roku 1985 o neuvěřitelných 78 %, u brokolice to bylo o 73 %. Extrémně nízké hodnoty byly zjištěny také u vitaminu C, kde jeho obsah u jablek poklesl o 60 % a u jahod dokonce o 87 %.

 

*Zdroj: Geigy Pharmakonzern, Switzerland (1985), Lebensmittellarbor Karlsruhe (1996), Sanatorium Oberthal (2002)

Proč je těch živin méně?

V dnešním uspěchaném světě se ovoce a zelenina sklízejí nedozrálé, uchovávají se v chladicích boxech a následně se nechávají narychlo „dozrávat“ v umělé atmosféře. Na druhou stranu se uměle „vyhánějí“, aby se dosáhlo co největších přírůstků. Málokdy také víme, za jakých podmínek nebo v jaké půdě zelenina vyrostla. K pěstování ovoce a zeleniny se oproti minulosti hojně využívá pesticidů, dusičnanů, fungicidů, herbicidů a jiných zdraví škodlivých látek. Například u jablek se za rok provede asi 15–20  postřiků proti škůdcům. Dovážená zelenina a ovoce se zase pěstují ve velkých sklenících a někdy ani nepřijdou do kontaktu s půdou.

Kde tedy živiny doplnit?

Vzhledem k tomu, že nám většina ovoce a zeleniny, které se prodává v obchodech, a nespadá do BIO produkce, nemůže  dát záruku kompletní zásoby vitaminů a minerálů, nabízí se prostor pro doplňky stravy,  které  obsahují buď jednotlivé potřebné látky, anebo rovnou celé spektrum požadovaných multivitaminů a  multiminerálů. Určitě stojí za zavážení také využití superpotravin doslova nadupaných živinami, což je nyní můj okruh zájmu.

 

Je tedy zbytečné jíst zeleninu?

To zase ne. Zelenina má řadu výhod. Třeba minimum kalorií, takže můžete jíst zeleniny hodně bez obav o svoji linii. Nějaké vitamíny a minerály tam jsou, sice třeba to není potřebná denní dávka, ale něco ano. Ale hlavně – získáte vlákninu. Ta bude v zelenině pořád. Denně 6 porcí zeleniny pomůže potřebnou dávku vlákniny dodat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *